Dags att bygga pool? Så lyckas du med ditt poolprojekt

Dags att bygga pool? Så lyckas du med ditt poolprojekt
Allmänt

Har det blivit dags att förgylla din trädgård med en pool? Innan du börjar bygga finns mycket att tänka på – allt från placering och design till finansiering och bygglov. Om du förbereder dig noggrant ökar chansen att poolen förvandlar trädgården till det paradis du hoppats på.

Att kunna svalka sig i en lagom tempererad pool precis utanför altandörren är definitionen av lyx, enligt många. Vid första anblick kan det verka som ett enormt projekt att bygga pool, och visst krävs viss ansträngning, men det kan i många fall gå lättare än man tror. Det hela beror på hur noggrant du förbereder ditt bygge. Nedan går vi igenom några av de viktigaste punkterna att tänka på innan du bygger pool.

Prova dig fram i en konfigurator online

Antingen har du en klar bild av hur din pool ska se ut, eller så går du in i projektet med ett blankt papper framför dig. Oavsett vilket kan det vara svårt att visualisera hur poolen faktiskt kommer att se ut i verkligheten. Bygg din pool i konfiguratorn online för att testa olika lösningar och designer, och se hur resultatet kan bli i praktiken.

I konfiguratorn kan du bland annat välja poolens storlek, beklädnad, täckning, var en eventuell trappa ska placeras tillsammans med en lång rad andra detaljer. På så sätt får du även ett ungefärligt kostnadsförslag, vilket gör det enklare att veta vilken typ av pool din budget tillåter.

Anpassa poolen efter dina förutsättningar

När du ska designa din pool finns mängder av frågor att besvara. Tre av de viktigaste är de gällande poolens placering och storlek samt huruvida den ska vara nedgrävd eller ovan mark. På dessa frågor finns inget objektivt, korrekt svar, utan det hela beror på hur din tomt ser ut.

Var poolen ska placeras är såklart en smaksak, men det bästa är att välja en plats där solen ligger på så mycket som möjligt och vinden så lite som möjligt. På så sätt blir det mer behagligt att vistas i och runt poolen.

Placeringen och storleken bör såklart också bero på hur stor yta du har att jobba med. Det är viktigt att du lämnar tillräckligt utrymme runtom poolen. Detta för att du ska få plats med solstolar, parasoll och liknande utan att det ska kännas trångt. Minst 3–4 meter brukar vara ett bra mått att ha i åtanke. En stor pool kan vara lockande, men kom ihåg att det också innebär högre elkostnader för att värma upp vattnet.

Vill du gräva ned poolen krävs ofta att du gräver minst cirka 180 cm djupt, då standarddjupet på en pool är ungefär 150 cm. I det fall din tomt är sluttande eller bergig kan det vara svårt att gräva så djupt, vilket gör att en pool ovan mark ofta är det bästa alternativet här. Vill du trots allt ha en pool som ser nedgrävd ut kan du i stället bygga ett högre pooldäck.

Välj material med omsorg

När du ska välja material i poolen finns i huvudsak två alternativ: glasfiber eller linern. Linern är det vanligaste alternativet, inte minst då duken är mycket slitstark. Denna finns i en lång rad olika färger, allt från ljusblått till mer grönt samt i mosaikliknande mönster. Glasfiber kan också vara ett bra alternativ, men håller i regel i kortare tid samtidigt som det kräver mer underarbete.

Vad gäller pooldäckets material är trä det mest populära valet. Det kan dock vara klokt att lägga ett lager sten mellan däcket och vattnet, för att inte trät ska ruttna. Stenlagret kan också mer effektivt hindra gräs, sand och annan smuts från att komma ner i poolen.

Ta hjälp eller bygga själv?

Ungefär hälften av alla poolbyggare väljer att utföra projektet på egen hand, och den andra hälften tar hjälp av professionella hantverkare och elektriker. Det förstnämnda alternativet kan vara det bästa om du är händig nog (instruktionsmanualer medföljer) men du bör också vara medveten om att det krävs att du har mycket tid på dina händer. Känner du dig osäker på hur man gör, eller om du har ont om tid, kan det vara bättre att ta in ett proffs.

Att bygga själv blir ofta det billigare, då du undkommer betydande arbetskostnader. Är du inte tillräckligt händig för att bygga själv, men för närvarande inte har medlen för att ta experthjälp, finns möjlighet att finansiera projektet genom att ansöka om ett lån.

Kontrollera bygglov

I regel behövs inget bygglov för att bygga en pool på din tomt, detta förutsatt att den placeras åtminstone 4,5 meter från tomtgränsen. I vissa fall, då poolen är konstruerad på speciella sätt, kan den klassas som något som kräver bygglov. Innan du börjar bygga poolen kan det därför vara klokt att kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att vara på den säkra sidan.

Börja bygga på hösten

En pool används som allra mest under sommaren, men det bästa är ofta att börja bygga när sommaren tagit slut. Detta bland annat då det kan vara enklare att få tag i elektriker och hantverkare under vinterhalvåret, samt att grävmaskiner inte gör lika stor skada på trädgården i och med tjälet i jorden.

Om du börjar redan under höstmånaderna har du dessutom gott om tid att tänka igenom hur och var du vill ha din pool, tillsammans med alla andra nödvändiga beslut, innan vårsolen tittar fram och det blivit dags att inviga poolen.

Mer Allmänt